Predsednik Theodor Meron juče je predstavio Šesti godišnji izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (Skupština),  istakavši najvažnije događaje u radu Mehanizma tokom protekle godine.

Predsednik je započeo svoje poslednje obraćanje Skupštini u svojstvu predsednika Mehanizma osvrćući se na zajedničku i ključnu privrženost poštovanju principa pravde, pozivanja na odgovornost i vladavine prava. Napomenuo je da su “Međunarodni krivični sudovi za Ruandu i bivšu Jugoslaviju osnovani upravo zbog takvih neodložnih zahteva za ostvarivanje pravde i pozivanje na odgovornost, i dodao da Mehanizam, kao institucija koja ih je nasledila, nastavlja da promoviše njihovo izuzetno nasleđe.

Predsednik Meron je u nastavku izvestio Skupštinu o velikom napretku koji je Mehanizam ostvario u izvršavanju svojih osnovnih dužnosti nasleđenih od MKSR i MKSJ, od podrške i zaštite svedoka, nadgledanja izvršenja kazni osuđenih lica, do rukovođenja arhivima tih međunarodnih sudova i lociranja preostalih optuženih pred MKSR koji su i dalje u bekstvu. Predsednik je ponovo naglasio ključnu ulogu saradnje i podrške država članica u tom pogledu.

Osvrćući se na pravosudne aktivnosti, predsednik je istakao okončanje jednog žalbenog postupka tokom perioda na koji se izveštaj odnosi, i posebno napomenuo usvajanje disciplinske procedure u Profesionalnom kodeksu sudija, kao “dodatan dokaz posvećenosti Mehanizma pozivanju na odgovornost i najboljoj praksi u svemu čime se bavi”. Takođe je izvestio o uspešnom završetku prvog sudskog pretresa u jednom predmetu zbog nepoštovanja suda u sudnici Mehanizma u Arushi tokom septembra.

Zaključujući svoje obraćanje predsednik se oprostio od Skupštine, te izrazio zahvalnost na izuzetnoj prilici da služi kao sudija skoro dve decenije i kao predsednik Mehanizma od njegovog osnivanja.